slider12slider7slider13slider14slider15slider16slider17slider18

Публікації

Плуг, борона, культиватор – найпопулярніші агрегати для обробки грунту.

Плуг, борона, культиватор – найпопулярніші агрегати для обробки грунту.

Сільське господарство завжди було найміцнішим фундаментом для успішного розвитку економіки країни. Без належного його зростання і розвитку, країна починала занепадати і руйнуватися. На сьогоднішній день сільське господарство України почало переживати активний розвиток і підйом. Як наслідок, значно підвищився попит на сільськогосподарську техніку. Виробники сільськогосподарських знарядь намагаються повноцінно задовольнити постійно зростаючи потреби аграріїв, проектуючи і створюючи нову техніку, яка вигідно відрізняється автоматизацією, легкістю експлуатації, зручністю використання і значною кількістю отриманої продукції у кінцевому результаті.

Проте, не зважаючи на величезну кількість новинок у сфері сільськогосподарської техніки, основними знаряддями для обробітку землі залишаються грунтообробні агрегати, які заслужили свій «імідж» протягом віковічної праці – культиватор, плуг, борона.

На численні прохання відвідувачів та читачів на сайті sukov.com.ua (суков.ком.юа) буде опублікована ціла серія матеріалів, присвяченим даним грунтообробним агрегатам. Розпочати хотілося б зі знаряддя, без якого просто неможливо уявити сучасний обробіток землі і який неодмінно є у господарстві кожного справжнього господаря. Мова йде про плуг, згадки про який знаходимо ще в першому столітті до нашої ери, коли люди використовували для поділу землі спеціальну палицю, яку з часом удосконалили і почали використовувати для розрихління землі.

На сьогодні плуг – це не примітивний агрегат, вигаданий нашими далекими прапращурами. З кожним днем він все більше змінюється і удосконалюється. А це, деякою мірою, ускладнює процес вибору потрібного знаряддя у плані функціоналу, серед величезної кількості виробників Проте, перед тим, як докладно зупинитися на виробниках плугів і давати об’єктивні поради в цьому напрямку докладніше, слід коротко згадати, що являють собою і чим відрізняються культиватор, борона, плуг та для чого вони призначені.

Плуг – це сільськогосподарське знаряддя, оснащене широким, частіше всього металевим, лемішем, з допомогою якого відбувається обробка та оранка грунту. Плуг починає виконувати обробіток за допомогою застосування тяглової сили. Спочатку в ролі цієї сили виступали самі люди, потім – воли, пізніше – коні. На даному етапі розвитку сільського господарства цю функцію виконують трактори (tractors). Масове виробництво плугів спочатку було розпочато для мініатюрних тракторців, які ще називали мотоблоки.

Головне функціональне завдання плуга – перевернути верхній грунтовий шар, максимально розпушивши його. Завдяки оранці значно зменшується кількість бур’яну, покращується загальний стан грунтової маси (вона робиться більш м’якою і податливою), значно облегшується загальний процес посівної кампанії. Крім цього, завдяки обороту грунтової маси, бур’яни, які встигли частково прорости, переміщуються у більш глибокий грунтовий шар. При цьому, значна кількість рослин гине, а грунт – додатково удобрюється.

Культиватор – це сільськогосподарська машина, призначена для грунтової обробки. Культиватори бувають двох видів: парові і просапні. Паровими культиваторами виконують суцільну обробку грунту до посіву, а просапними – обробку безпосередньо посівів. За допомогою культиваторів виконується розпушування грунтового шару, боряться з бур’янами, окучовують і зберігають вологу в грунтовій масі. Розпушування культиватором виконується без пластових оборотів.

Також, культиватори можуть бути оснащені пасивними (нерухомими) ножами і активними (приводними) ножами. У культиваторах першого типу робота здійснюється виключно за рахунок тяглових зусиль, а другого – за допомогою ножів. Залежно від типу приводу розрізняють мотокультиватори, ручні культиватори, культиватори, які агрегують з трактором (tractor).

Борона – це сільськогосподарське знаряддя, призначене для грунтової обробки. Завдяки боронуваню, грунт не висихає, зберігає рівну поверхню, позбавляється «грунтової кірки», яка виникає в його верхньому шарі під дією зовнішніх факторів, а також – звільняється від значної кількості бур’янів. Борону можуть застосовувати окремо (наприклад, агрегуючи з тракторами на зчіпках), або ж у комплексі з іншими сільськогосподарськими знаряддями, такими як плуги, сівалки, культиватори.

За будовою робочих елементів борони бувають зубові, пружинні, дискові, а також – загального і спеціального призначення. Відштовхуючись від показників маси, яка припадає на один диск чи зуб, борони бувають тяжкими, легкими та середніми.

Плуг, борона, культиватор – це найпопулярніші агрегати для обробки грунту, виробництвом яких займаються такі фірми, як LEMKEN (Лемкен), John Deer (Джон Дір), Sukov (Суков) та інші.

◄ Назад
Випадкове фото

Навісний плуг


Вся фотогалерея >

Випадкове відео

Трактор Case з плугом Sukov 12 корпусів версія по полю On-Land

Вся відеогалерея >
Flag Counter